Mijn verhaal

Ik wilde al vanaf mijn negende levensjaar dokter worden. Alles vanaf dat moment stond in het teken van geneeskunde. Vijfentwintig jaar later was ik werkzaam als internist-oncoloog.
Een prachtig vak, maar het voelde als een gouden kooi. Waar was mijn autonomie gebleven? Ik werd geleefd. Waar was de ruimte om de zorg die ik leverde te verfijnen, te individualiseren en te vernieuwen, zonder dat dit ten koste ging van andere belangrijke zaken? Dat ontwrichtte mij, ik raakte uit balans, op mijn negenendertigste levensjaar. Ik kreeg een burnout.
Ik ben weer mijzelf geworden door terug te gaan naar de kern van leven. Voor mij betekende dat geen verbinding meer met zorg, veel slapen, letterlijk aarden door (moes)tuinieren, vertraging door wandelen, maar ook bezig zijn met eerlijk eten. Dit heeft mij weer grond onder mijn voeten gegeven.

Nu weet ik dat op dit moment mijn persoonlijkheid niet past bij de functie als oncoloog. Als oncoloog doe ik wel recht aan mijn patiënt maar niet aan mijzelf. Ik gedij ook niet in een systeem dat niet met mij meebeweegt. 
Ik  gebruik nu mijn ervaring van ontwrichting om artsen kracht te geven om wel vol te houden in het vak, als zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid. Daarnaast heb ik vanuit mijn ervaring als internist-oncoloog  nu eindelijk de gelegenheid om oncologische patiënten de tijd voor reflectie en begeleiding te geven, die daadwerkelijk nodig is. Niet meer als dokter die tegenover hen zit, maar als gezel met medische kennis die naast hen zit. De behandelend arts is de medisch gezagvoerder, ik ben de vertaler en procesbegeleider buiten de spreekkamer.

Ik ben er nu voor u.

Marlies aan de Stegge

Mijn ervaring in de zorg


1996-2013

Opleiding Geneeskunde UMC Utrecht, opleiding tot internist-oncoloog

2010
Afronding promotieonderzoek met Thesis ‘‘The role of endothelial cells in tumor angiogenesis translated to clinical relevance’

2013-2017
Internist-oncoloog UMC Utrecht, hoofd afdeling Experimentele Oncologie

2020-heden
Zorgprofessional met Ervaringsdeskundigheid
Opleiding Buitenpsychologie, certificaat Buitentherapeut

Mijn ervaring

Ontwrichting en Herstel


2016-2020

Ik was volledig het stuur kwijt over geest en lichaam door chronische stress en overbelasting. Mijn geheugen, cognitie, coordinatiezin en denkvermogen functioneerden niet meer en ook mijn fysieke weerstand was volledig uitgeput. Ik ben uiteindelijk weer geaard door buiten te zijn, te wandelen, (moes)tuinieren, te mediteren, te bewegen (yoga) en heel bewust bezig te zijn met pure voeding. Psychotherapie heeft veel zelfinzicht gegeven. Door deze unieke combinatie heb ik weer leren luisteren naar mijn gevoel en mijn lichaam. Ik heb nu weer regie over mijn leven en leef elke dag heel bewust op die manier die nu goed voor mij is.

De verandering

Natuurlijk heeft het mij veel verdriet gegeven dat ik nu niet oncoloog kan zijn. Anderzijds voel ik dat ik alles wat ik geleerd en meegemaakt heb, altijd bij me draag en kan inzetten om andere mensen te helpen.
Het is niet verdwenen, maar heeft een andere vorm gekregen. In deze vorm, zorg ik voor mijzelf terwijl ik voor anderen zorg.